DCIM100MEDIADJI_0825.JPG

Firma „EKO MABER inženjering” svoju delatnost 2014. godine proširuje i na čišćenje deponija.

„EKO MABER” je prva kompanija u Srbiji koja je od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila dozvolu za taj posao.

Firma poseduje najsavremenije mašine, po najvišim standardima EU. Vrednost jedne mašine je oko 400.000 evra, a ona može da preradi oko 100 tona smeća po satu.

Na poslu čišćenja divljih deponija angažovano je 15 radnika.

Naš primer: Divlje deponije u Bečeju – ukupna površina je bila oko osam hektara. S jedne divlje deponije odneto je čak 10.000 kubika smeća. Najvažnije je to da „EKO MABER” smeće ne nosi na druge lokacije, te tako dodatno ne zatrpavamo postojeće gradske i opštinske deponije. Na licu mesta radimo reciklažu i razdvajamo građevinski od komunalnog otpada (na divljim deponijama je u proseku zastupljeno oko 70 odsto građevinsko, a 30 odsto komunalno smeće). Građevinskim otpadom popunili smo sve depresije u zemljištu, dok smo komunalni otpad odvezli na reciklažu.

Na osnovu preporuka koje smo dobili i od nadležnih državnih institucija, radimo na uklanjanju deponija širom Srbije jer je taj problem prisutan gotovo u svakoj mesnoj zajednici, te je i veliko interesovanje.

Cilj je da se na takvim lokacijama – divljim deponijama – nakon što površinu očistimo i saniramo, više ne baca smeće i ne zagađuje životna sredina, ali i da se poveća svest građana da smeće treba da bacaju samo na mestima koja su predviđena za to.

Na sledećem videu pogledajte kako u praksi izgleda proces rada mobilnog postrojenja za tretman mešanog komunalnog otpada.

Prostor za skladištenje robe

,,EKO MABER inženjering” u Padinskoj Skeli u okviru PKB-a poseduje rezervoarski prostor za skladištenje robe. U četiri rezervoara od po 700 tona skladišti se neopasni otpad, pretežno sirovine, a koje se dalje distribuiraju.